floorball 3.jpg floorball 5.jpg floorball 6.jpg

Floorball je športna različica dvoranskega hokeja, pri katerem v prvi vrsti velja omeniti, da je, za razliko od hokeja na ledu, nenasilen šport, pri katerem je pretirana grobost (udarci s palico, nalet na telo in podobno) strogo kaznovana.

Floorball se je začel v Evropi razvijati v 60. letih prejšnjega stoletja na Švedskem.

Igralci ne potrebujejo nobene posebne opreme, dovolj so majica, kratke hlače in dobra športna obutev (najprimernejša je seveda športna obutev za dvoranske športe). Igralec igra s posebno palico dolžine do 120 centimetrov, ki ima posebno oblikovan plastičen loparček. Moštvo skuša v nasprotnikova vrata potisni 23-gramsko plastično votlo žogico s 26 luknjami, premera 72 milimetrov in je po velikosti malce večja kot žogica za tenis. Vratar je seveda temu ustrezno bolje zavarovan, saj igra brez palice, zato skuša vrata zavarovati s telesom, nogami ali rokami.

Tekma traja 3 x 20 minut, igrišče je veliko kot pri rokometu (40 x 20 metrov), rob igrišča pa je omejen s posebno 50 centimetrov visoko ogrado, pri kateri so elementi med seboj speti le z elastiko in ob trku vanjo »popustijo« in s tem preprečujejo možnost poškodb.

Območje vrat meri 4 x 5 metrov, v njem lahko vratar žogico ulovi z roko, vratarjev prostor pa 2,5 x 1 meter, v njem pa se lahko giblje le vratar. Vrata so velika 160 x 115 centimetrov, kota med vratnico in prečko sta zaokrožena.

Pravico na igrišču delita dva sodnika, ki morata imeti licenco za sojenje. Sodnika morata budno paziti, kaj se dogaja na igrišču, udarci po palici, prerivanje, igra na telo in še mnogo drugih prekrškov lahko kaznujeta s prostim streloma ali dve ali več minutno izključitvijo igralca, »buli« (začetni udarec) pa se izvaja brez sodnikovega meta, ampak se igralca postavita ob položeno žogico in na sodnikov pisk skušata le-to podati nazaj svojemu moštvu.

Zaradi pravil, ki preprečujejo grobost in enostavne opreme za igralce, je igra primerna za rekreacijo, saj je možno igrati tudi na male gole v vsaki dvorani. V Skandinaviji, Češki, Švici ali Baltiku floorball veliko igrajo tudi v osnovnih šolah, sicer pa pri njih poznajo tudi profesionalne igralce. Kot vsak šport zahteva tudi floorball nekaj previdnosti, kljub strogim pravilom proti grobosti lahko pride do manjših poškodb zaradi udarca s palico, najpogostejši pa so zvini gležnjev, za zaščito oči lahko igralci uporabljajo posebna igralna očala, ki jih izdelujejo vsi večji izdelovalci opreme.

Floorball zveza Slovenije (FZS) je bila ustanovljena leta 2000 (začetki igre na naših tleh segajo v leto 1991/92), ko v Žireh pričnejo s prvo rekreacijsko ligo. Floorball se je vzporedno s tem igral tudi v Škofji Loki, tako da so danes centri tega športa v Žireh, Škofji Loki, na Jesenicah, Železnikih, Borovnici, Ljubljani in Hotavljah. Leta 2004 je Olimpijski komite Slovenije priznal FZS kot svojo članico in sicer kot nacionalno panožno športno zvezo neolimpijskih športov. Mednarodna floorball zveza IFF pa si prizadeva, da bi floorball postal olimpijski šport.

 

Vir: Wikipedia