balinanje 1.jpg balinanje 2.jpg balinanje 3.jpg

Balinanje je igra s kroglami, ki jo lahko igrajo posamezniki ali ekipe z dvema ali tremi igralci. Kot tekmovalna disciplina po svetu ni najbolj razširjeno, je pa zelo priljubljena oblika rekreacije in zabave. Igra se začne z metom balina, ki je manjši od ostalih krogel, cilj igre pa je, da ekipa oziroma posameznik majhnemu balinu čim bolj približa vse svoje krogle. Zmaga tisti, čigar krogla je najbližje balinu, vsaka dodatna krogla blizu balinu pa pomeni dodatno točko.

Zvrsti balinanja

V osnovi obstaja samo ena vrsta balinanja, in sicer s kroglami, poznamo pa tudi balinanje s ploščki ali kroglicami iz blaga, kar je bolj priljubljeno kot domača zabava. Potrebna oprema za balinanje. Potrebujete športna oblačila in športne copate. Krogle si boste v večini klubov sposodili brezplačno, potrebujete pa še manjšo krpico, s katero kroglo vsakič obrišete.

Za koga je primerno?

Balinanje je primerno za vse starosti in oba spola. Pri balinanju razgibate skoraj vsako telesno mišico, po aktivnosti pa se počutite lahkotno in sproščeno. Balinanje je še posebej pisano na kožo ljudem v zlatih letih. Balinanje je igra s kroglami, ki je zelo popularna v Franciji in v Italiji, v naših krajih pa se je začela igrati že leta 1910. Prijateljska tekmovanja in turnirji. Tekmuje se le v klasičnem balinanju, običajno pari ali trojke, izjemoma četvorke. Vsaka ekipa ima običajno po eno do dve rezervi.

Balinarska pravila se skozi čas spreminjajo in dopolnjujejo. Krogle imajo premer med 9 cm in 11 cm, izdelane so iz kovinskih zlitin in so težke med 900g in 1200g. Balin ima 3,5- 3,7 cm premera in je lesen, enakomerno pobarvan ter brez izrezov.